Thema: duurzaam vasten

Thema: Duurzaam vasten

Op aswoensdag begint de veertigdagentijd in de christelijke traditie. In de katholieke traditie noemen we deze voorbereidingstijd naar Pasen toe de vastentijd. Als je aan je opa of oma vraagt wat dat betekende, dan zullen ze vertellen over het snoeptrommeltje, waar ze alle snoepjes en koekjes in bewaaren die ze in deze veertig dagen kregen. Dat ze vaker naar de kerk gingen, en dat ze geen vlees aten.

Het lijkt wel of elke generatie het vasten een beetje anders invult, als het al ingevuld wordt. In mijn eigen jeugd werd er niet zoveel aandacht aan gegeven. Het was de tijd na het tweede vaticaans concilie en veel vaste gebruiken vervielen. Pas toen ik tijdens mijn studie eens naar een klooster ging merkte ik het bijzondere. De monniken leefden nog soberder dan ze normaal al deden. er werd inderdaad geen vlees gegeten, er stond geen worst op tafel bij de broodmaaltijd. sterker nog, bij het ontbijt stond er alleen maar brood en boter. En wat ik toen ontdekte…? dat vers brood met echte boter misschien wel het lekkerste was wat ik ooit gegeten heb! naar aanleiding daarvan leerde ik dat de boter dan ook van de eigen koeien van de boerderij van het klooster kwam, maar vooral, dat genieten te maken heeft met proeven wat je eet.

Vasten is een ontdekkingsreis. Ontdekken wat er gebeurt als je eens andere keuzes maakt. Nieuwe mogelijkheden ontdekken waarbij de relatie met de ander, solidariteit weer in beeld kan komen. In de afgelopen tien jaar heb ik mensen horen vertellen over vasten voor hun gezondheid, vastenmaaltijden met een goed gesprek, vasten om te sparen voor een goed doel, vasten om solidair te zijn met kinderen in de dorp in Oeganda en daarbij ook email-contact met hen te hebben.

Voor dit jaar stellen we voor om ook extra te focussen op vasten als duurzaamheid. een ontdekkingsreis waarbij we met gezin of met de klas kiezen om iets te doen dat onze impact op onze leefomgeving verkleint, waarmee we verkennen hoe veel moeite het kost om minder plastic te gebruiken, meer afval te scheiden, minder vlees te eten, beter na te denken bij de keuzes die we maken. Daarmee komt de relatie tussen ons leven en dat van de aarde en alle soorten die samen het eco-systeem vormen weer in beeld. we zullen een paar handreikingen doen om daar vorm aan te geven, en horen graag van andere goede initiatieven.

de redactie,
Marcel Elsenaar

Gerelateerde artikelen