Thema: feestdagen en levensvragen

Thema: Feestdagen en levensvragen

De wintertijd is weer ingegaan. Er staan in november en december veel bijzondere dagen op de kalender. Bijzondere dagen waarin kinderen willen knutselen, spannende belevenissen meemaken en ook eigenlijk met bijzondere levensvragen in aanraking komen. Kunnen we een stapje verder komen dan al het georganiseer? Kunnen we het gesprek aangaan over wat we eigenlijk vieren?

Feestdagen en levensvragen

Aan de hand van feestdagen als Allerzielen, Sint Maarten, advent en kerstmis willen we jullie als ouders en leerkrachten inspireren in het onderlinge gesprek. Wat wil je kinderen meegeven vanuit je inspiratiebronnen. En hoe wil je dat? Daarin verschillen we allemaal en hebben we allerlei verschillende ervaringen die maken dat we er op een bepaalde manier in staan.

Op het schoolplein

Als je nou morgen op het schoolplein staat, zou je dan het gesprek aangaan over:

  • Allerzielen: hoe gedenken we de overledenen op een mooie manier? Waarom is dat voor kinderen iets heel belangrijks om in meegenomen te worden? Hoe doe je het thuis, en hoe in de klas?
  • Sint Maarten: met name in het noorden gaan kinderen met hun lampionnen langs de deuren om liedjes te zingen en (liefst veel) snoep op te halen. Hoe valt dit te rijmen met het verhaal van de heilige maarten zelf?
  • Sinterklaas: de heilige Nicolaas, de goedheiligman met zijn helpers heeft een belangrijke plek in kinderharten. Hoe maken we er met alle maatschappelijke vragen een feest van, waaraan zoals Toon Tellegen zegt ‘alle dieren mee kunnen doen’?
  • Advent: De vijf zondagen op weg naar kerstmis vertellen een verhaal van verwachting en hoop. De adventskalender uit de supermarkt geeft snoepjes. Hoe geef jij het thuis of in de klas vorm?
  • Kerstmis “kerst vieren is niet zo moeilijk”, vertelde een moeder mij laatst. “Je moet vooral het kerstverhaal vertellen en een paar mooie liederen zingen. Niet te creatief.” Toch zien veel mensen er elk jaar weer tegenop. Welk verhaal wil er dit jaar verteld worden? Een verhaal van duurzaamheid en lekker eten?

Het echte gesprek

Op een deel van de artikelen kunt u reacties plaatsen en digitaal in gesprek gaan. Het mooiste lijkt het ons als we met onze aanzet stimuleren om het gesprek op school of in de wijk te gaan organiseren. Daarom bieden we ook ondersteunende materialen voor het organiseren van een schoolpleingesprek rond het thema, in de vorm van een dialoog-bijeenkomst waarin we wijzer worden van elkaar. Het initiatief hiervoor kan liggen bij ouders, maar ook bij de school. Heb je tips voor de redactie, of wil je betrokken zijn bij de ontwikkeling van de website, mail dan naar redactie@schoolpleingesprekken.nl

Gerelateerde artikelen