Thema: je thuis voelen

Thema: Je thuis voelen op school

Dit is natuurlijk een beetje een rare titel. Je bent net zes weken thuis geweest, misschien tussendoor nog op vakantie, en nu moet je weer naar school. Daar ben je dus niet thuis. Maar hoe kun je je op school toch thuis gaan voelen? Als je een lijstje zou maken van plekken waar je je thuis voelt dan kun je dat op het spoor komen. Bij buren, bij opa en oma, bij de sportclub, in de buurt waar je woont, en misschien ook wel op de camping waar jullie al eerder waren geweest. Je kent de omgeving, je weet wat je er kunt verwachten, je voelt je er prettig, je kent de mensen al langer, bent met hen vertrouwd. Je weet dat je er welkom bent. En misschien kun je nog wel meer dingen bedenken.

Op school is het begin van het nieuwe schooljaar altijd weer een beetje spannend, vooral omdat er dingen anders zijn dan vorig schooljaar. Er is een heleboel hetzelfde: het schoolplein, het gebouw, de meesters en juffen. Maar je krijgt wel een andere juf of meester, misschien zelfs twee! En het kan zijn dat er nieuwe kinderen bij je in de klas komen. Zelfs met je klasgenoten is het weer even wennen, je hebt ze al zo’n tijd niet gezien.

Wat heb je nodig?

De school kan veel doen om te zorgen dat dit begin van het schooljaar goed loopt. Veel scholen noemen de eerste weken van het school jaar dan ook ‘de gouden weken’. Die eerste weken moeten de juffen en meesters er voor zorgen dat de school een plek wordt waar je je thuis voelt, en waar ouders zich ook thuis voelen. Als je je ergens thuis voelt, dan kun je vertrouwen hebben, kun je open zijn over wat jij nodig hebt of belangrijk vindt, kun je samen met anderen tot goede samenwerking komen en kun je ook plezier maken. Wat is daarvoor nodig?

  • Gevoel dat je welkom bent
  • Weten waar je moet zijn op welk moment
  • Weten wat er van je verwacht wordt, wat de bedoeling is
  • Mensen (leren) kennen, weten hoe ze zijn, namen kennen
  • Regels leren kennen en met elkaar afspreken

Iedere school vult dit op een eigen manier in, en kiest ook wat ze belangrijk vinden. Daarmee kunnen scholen ook laten zien waar ze voor staan. Het is anders of je begint met het voorlezen van het schoolreglement of met een spel waarin iedereen iets vertelt over de vakantie. Er zijn scholen die beginnen met een openingsviering, met het samen aankleden van het nieuwe klaslokaal, met een kennismaking met alle leerkrachten. Een kennismaking van ouders met de leerkrachten kan ook heel verschillend worden ingevuld.

Een heel mooi verhaal vind ik nog steeds van de school waarbij het zomerfeest voor de grote vakantie in het water was gevallen. Door het slechte weer hadden ze het moeten verplaatsen naar de eerste week van het nieuwe schooljaar. En het bleek een gouden vondst te zijn. Een prachtige gelegenheid voor ouders en leerkrachten om kennis met elkaar te maken. Voor de klas om met elkaar een parcours langt allerlei activiteiten te doen, en lekker te spelen. ‘Dat doen we voortaan elk jaar!’ zeiden ze toen.

Welkom in ons midden

In zijn lied ‘Welkom’ zingt Stef Bos: “Op een dag ben je geboren, uit samengaan ontstaan. Uit een lange rij van mensen, die nog diep in jou bestaan Met hun angsten en verlangens, met al hun liefde en hun pijn Daar ver in het verleden ligt de bron van wie wij zijn”

Een prachtige manier om aan te geven dat ieder mens dat vandaag hier is een wonder is, iemand die zichzelf niet gemaakt heeft. Iemand met een eigen verhaal. Dat is ook wat alle verschillen overstijgt, en ons uitnodigt om elkaar (opnieuw) te leren kennen. Je zou met dit lied prachtig het jaar kunnen openen. Zeker als je ook het refrein met zijn allen kunt proberen te zingen: “Welkom in de wereld, welkom in de tijd Welkom in ons leven, welkom in ons huis.”

Met die laatste zin is de vraag wie bedoeld wordt met ‘ons’. Ons leven, ons huis, is dat de school en de leraren, of wordt daarmee ook de school als gemeenschap neergezet? Het ‘ons’ waar ieder van ons aan bijdraagt en deel van uitmaakt. Zoals Paus Franciscus het in zijn duurzame oproep Laudato si het ook consequent heeft over de aarde als ons gemeenschappelijk huis, en oproept om zorg te dragen voor dit huis.

Een goed begin…

Het begin van het schooljaar kan het begin zijn van een jaar waarin je je veilig voelt op school, waarin je weet wat er van jou verwacht wordt, en wat jij van andere mag verwachten. Waar je vanaf het begin het gevoel hebt dat je gezien en gehoord wordt, zonder dat je nog maar een prestatie hebt geleverd. Als leerling, als leerkracht en als ouder, in welke rol dan ook.  Dat is goed onderwijs! En dat doen we samen!

Marcel Elsenaar redactie@schoolpleingepsrekken.nl

Wat helpt jou om je als ouder thuis te voelen op school?
  • Voeg je antwoord toe

Gerelateerde artikelen