Thema: Je thuis voelen

Thuis in de Bijbel: Het verhaal van Ruth

Ruth gaat met haar schoonmoeder mee naar een stad die ze niet kent. Toch kan ze zich ook daar thuis voelen. Lees met de kinderen en het verhaal bespreek de vraag.


Het verhaal van Ruth

Ruth woont in het land Moab. Daar is ze geboren, haar familie woont er; ze is er helemaal thuis. Ruth is verliefd op een jongen uit het buitenland. Machlon heet hij, en hij komt uit Betlehem. Hij is met zijn familie naar Moab gekomen omdat er in Betlehem geen eten was. Zijn vader is gestorven, Machlon woont nu alleen met zijn moeder en zijn broer in Moab.

Machlon en Ruth trouwen met elkaar. Ze zijn gelukkig, maar dan gebeurt er iets vreselijks: Machlon sterft. En korte tijd later sterft ook zijn broer. ‘Wat moet ik nu?’ huilt hun moeder. ‘Ik ga maar terug naar Betlehem, de stad waar ik vandaan kom.’
Ruth pakt de hand van haar schoonmoeder. ‘Ik ga met je mee,’ zegt ze.
‘Maar je kent daar toch niemand?’ antwoordt haar schoonmoeder. ‘Hier in Moab ben je thuis.’
‘Ik ken jou toch,’ zegt Ruth. ‘Ik laat je niet alleen. Waar jij heen gaat, ga ik ook heen. Jouw volk is mijn volk. En jouw God is mijn God.’

Zo gaat Ruth met haar schoonmoeder mee. Op weg naar een stad die ze niet kent. Om genoeg te eten te hebben, gaat Ruth bij de akkers van de stad op zoek naar graan. Daar leert ze een man kennen die Boaz heet. Ze worden verliefd en trouwen met elkaar. Nu is Ruth thuis in Betlehem.

Uit: E. Idema, Wereld zonder tranen en andere levensbeschouwelijke verhalen. Kwintessens 2019

Gespreksvraag

  • Wie heb jij nodig om je thuis te voelen?

Gerelateerde artikelen