De katholieke traditie kent veel helden en heiligen. Mensen die iets voorbeeldigs hebben, en waar je je aan kunt spiegelen. Franciscus van Assisi is zo iemand, die ook nu nog mensen inspireert om anders te kijken tegen natuur, dieren, rijkdom en wat je echt gelukkig maakt.
Vriendschap en geluk
Franciscus werd geboren in 1182 in Assisi, een kleine ommuurde stad boven op een heuvel in Italië. Die muur was er om de gevaren van het platteland, de struikrovers, de bedelaars en de melaatsen buiten de stadsmuren te houden. Franciscus groeide op als zoon van een rijke stoffenkoopman die zaken deed met Frankrijk en hem naar dit land vernoemde. Hij had alles wat zijn hartje begeerde maar tevreden was hij niet. Hij zocht het avontuur en wilde ridder worden, maar dat werd geen succes. Tot diep in de nacht liep hij zingend en feestend met zijn vrienden door de straten van Assisi, maar ook dit maakte hem niet gelukkig.
Toen kreeg hij een droom, waarin God hem vertelde dat geluk daar te vinden is waar je dat het minst verwacht. Toen hij de dag na die droom een zieke man, een melaatse, tegenkwam, besloot hij om van zijn paard te stappen, ondanks dat hij een afkeer voelde van deze man. En hij zocht in zijn zak naar iets om deze man te geven. Nadat hij hem een goudstuk had gegeven omhelsde de melaatse hem. Op dat moment veranderde zijn leven. Hij had geluk gevonden in de ontmoeting met een arme, zieke man. Voortaan wilde hij zelf leven als één van de allerarmsten om zo volledig afhankelijk te zijn van wat je krijgt van God. Eindelijk voelde hij zich vrij en gelukkig.
Voortaan leefde hij dicht bij de natuur. Arme mensen en dieren waren zijn vrienden. Franciscus sprak ze aan als broeders en zusters. Het is niet voor niks dat wij Dierendag vieren op 4 oktober, de sterfdag van Franciscus. Heb je weleens gehoord van het verhaal van de wolf die hij streng toesprak en die naar hem luisterde? Of van de vogels die op zijn schouders kwamen zitten als hij preekte over God? En hoe is het voor jou? Praat jij ook met dieren? En wat vertellen ze jou?
Hier is nog een mooi filmpje voor in de klas.