Thema: Vrijheid

Vrijheid voor thuis: Vrijheid en gebondenheid, een gesprek thuis

Wanneer voelen ouders en kinderen zich vrij in huis? En wanneer niet? De ervaringsoefening die in de klas is of wordt gedaan, kan ook thuis gebeuren. De reacties op de vragen over vrijheid thuis kunnen in de klas besproken worden.


Ervaringsoefening en vragen voor in de klas

De volgende oefening laat kinderen het verschil ervaren tussen gebonden en vrij zijn. Door de vragen te bespreken geven kinderen woorden aan hun gevoel van vrijheid en gebondenheid in de klas.

Ervaringsoefening (voor 4 personen of meer)

Ga samen met de schouders tegen elkaar in een kring staan. Dan geeft iedereen een ander zijn rechterhand. Dit mag niet diegene zijn die direct naast je staat. Daarna geven jullie elkaar de linkerhand. Ook weer niet degene naast je en ook niet degene die je de rechterhand hebt gegeven.
Bespreek even hoe dit voelt. Probeer dan van elkaar los te komen. Dit kan door onder elkaars handen door te kruipen of er overheen te stappen. Jullie mogen elkaars handen niet loslaten. Lukt het?
Laat elkaar los en schud even los. Hoe voelt het om vrij te zijn?

Alternatief

Doe allemaal je jas omgekeerd aan en stop de armen naar binnen. Jullie kunnen nu de handen niet meer gebruiken. Probeer nu je schoenen uit te krijgen en op te ruimen in de gang. Of dans op een vrolijk muziekje. Hoe gaat het dansen zonder armen? En het opruimen?
Bevrijd jezelf en bespreek samen hoe het voelt om vrij te zijn.

Vragen

  • Wanneer voel jij je vrij thuis?
  • Wanneer niet?

Gerelateerde artikelen