Inspirerende gedachten

Vrede en Vriendschap – wat geef je ze mee?

Aan het begin van dit nieuwe schooljaar starten we met de nieuwe website waarmee we ouders willen inspireren in het onderlinge gesprek over de vragen van opvoeding vanuit je inspiratiebronnen. Naast artikelen rond een thema zijn er altijd ook reportages en columns die los staan van het thema.

Thema: Vrede en vriendschap

Het eerste thema sluit aan bij het begin van het nieuwe schooljaar: Vrede. Kinderen beginnen in een nieuwe groep, of de groep maakt een nieuwe start. Hoe zorg je goed voor jezelf in een groep? Hoe vind je je plekje? En wat is dat eigenlijk voor groep of klas? Welke dynamiek ontstaat er tussen kinderen, en tussen ouders? Hoe speelt de school hier op in? En hoe ondersteun je thuis je eigen kinderen hierbij? Veel vragen waar we met een reeks artikelen verschillende invalshoeken voor willen geven, o.a.:

  • Vrede kun je leren; welke inspiratie geeft het boekje van David van Reijbroeck om je kinderen te leren om goed te zorgen voor zichzelf en voor anderen.
  • In gesprek met kinderen: Franciscus en de sultan is een prachtig verhaal om aan kinderen te vertellen. Welke vragen roept het bij hen op?
  • Wat doet de school? Praktijken op verschillende scholen in beeld. En hoe werken ouders en scholen hierin samen?
  • De kunst van het vreedzaam vechten: 5 aanwijzingen om bewust te leren omgaan met spanningen en conflict.

En tenslotte is het begin oktober ook nog Kinderboekenweek. We gaan met kinderen in elk geval filosoferen over vriendschap.

Het echte gesprek

Op een deel van de artikelen kunt u reacties plaatsen en digitaal in gesprek gaan. Het mooiste lijkt het ons als we met onze aanzet stimuleren om het gesprek op school of in de wijk  te gaan organiseren. Daarom bieden we ook ondersteunende materialen voor het organiseren van een schoolpleingesprek rond het thema, in de vorm van een dialoog-bijeenkomst waarin we wijzer worden van elkaar. Het initiatief hiervoor kan liggen bij ouders, maar ook bij de school. Heb je tips voor de redactie, of wil je betrokken zijn bij de ontwikkeling van de website, mail dan naar redactie@www.schoolpleingesprekken.nl 

Gerelateerde artikelen